Skip to main content
  • Trg Nikole Pašića br. 7, sprat IV, 11000 Beograd
  • info@smj.rs

logo bez bolda opt

Vinčanska reakcija

Vinčanska reakcija

Na bioskopskim repertoarima ovih dana je film „Lančana reakcija: Čuvari formule“ snimljen po knjizi prof. dr Gorana Milašinovića „Slučaj Vinča“ iz 2017. godine. Događaj obrađen ovim umetničkim delima je ispuštanje velikih doza radioaktivnog zračenja tokom rada šest mladih naučnika na istraživačkom nuklearnom reaktoru RB – takozvani mali B reaktor – u Institutu za nuklearne nauke „Boris Kidrič“ u Vinči 15.10.1958. godine. Ovaj, teatralno nazvan, srpski Černobilj zauvek je promenio živote aktera, ali i medicinsku nauku kakvu znamo.

Institut u Vinči osnovao je profesor Pavle Savić 1948. godine. Deset godina nakon osnivanja, šestoro naučnika uključenih u ozbiljan projekat sa nuklearnom energijom biva ozračeno. To su bili Radojko Maksić, Roksanda Dangubić, Draško Grujić, Stjepko Hajduković, Živorad Bogojević, i Života Vranić. Oni u najkraćem roku bivaju transportovani u parisku bolnicu „Kiri“ pri kojoj su u to vreme bila vršena istraživanja o transplantaciji kostne srži. O danas podrazumevanoj osnovi ovog terapijskog postupka (sinonimi su transplantacija matičnih ćelija i transplantacija multipotentnih hematopoetskih ćelija), HLA tipizaciji, tada se nije znalo već su pacijenti i donori uparivani na osnovu poklapanja krvnih grupa. Zbog toga Žorž Mate – naučnik koji je rukovodio celim procesom – nije dobio Nobelovu nagradu za medicinu iako se može reći da je procedura izvršena uspešno. To priznanje pripalo je tek 1990. godine E. Donalu Tomasu. Otkriće koje je ovaj pionirski zahvat ipak iznedrio je, osim uvida u humanost nama anonimnih donora, definisanje letalne doze kostne srži za primaoce. Svi ozračeni naučnici osim Živorada Bogojevića su pristali na tada eksperimentalno lečenje. Svi osim Živote Vranića su preživeli.

Radojko Maksić, jedan od preživelih, je 2020. godine objavio knjigu „Dnevnik iz bolnice Kiri“. Ova knjiga, kao i knjiga profesora Milašinovića, mogla se nabaviti na ovogodišnjem Beogradskom sajmu knjiga na kojem je država počasni gost bila upravo Francuska.

Dr Jovana Jazić


© Sva prava zadržana. Lekarska komora Srbije.

Skoči na vrh