Skip to main content
  • Trg Nikole Pašića br. 7, sprat IV, 11000 Beograd
  • info@smj.rs

logo bez bolda opt

Uređivačka politika

Ovo je časopis LKS, sa otvorenim pristupom, dvostruko slepom recenzijom, koji izlazi četiri puta godišnje i koji godišnje objavi najmanje 40 radova. Časopis se objavljuje u papirnom i elektronskom obliku. Radovi se objavljuju na srpskom ili engleskom jeziku sa kratkim sadržajem na srpskom i engleskom.

Otvoreni pristup časopisu omogućava slobodan, besplatan i neograničen onlajn pristup svim člancima odmah posle njihovog onlajn objavljivanja. Korisnici mogu besplatno da preuzmu, čitaju, kopiraju i štampaju kompletne tekstove svih radova ili da ih koriste za svaku drugu zakonitu svrhu, bez prethodnog odobrenja izdavača ili autora. Ne postoji naknada za podnošenje članka, za obradu članka niti naknada za pristup objavljenim člancima.

Svi podneti rukopisi podležu proceni urednika, kao i dvostrukoj slepoj recenziji. Glavni urednik zadržava diskreciono pravo da primljene rukopise proceni i ne objavi, ukoliko utvrdi da ne odgovaraju propisanim sadržinskim i formalnim kriterijumima. 

Urednik i članovi uređivačkog odbora dužni su da preduzmu sve razumne mere kako bi identitet recenzenata ostao nepoznat autorima pre, u toku i nakon postupka recenziranja i kako bi identitet autora ostao nepoznat recenzentima do okončanja postupka recenzije.

PLAGIJARIZAM

Svaki primljeni rukopis za objavljivanje u časopisu biće proveren (kroz softverski program iTthenticate) da li je plagijat. Plagijat podrazumeva doslovno preuzimanje tuđih reči ili drugih oblika kreativnog izraza i predstavljanje kao svojih, što predstavlja grubo kršenje naučne i izdavačke etike. 

Prilog: Plagijarizam

Prilog: Rešavanje spornih situacija

Za svaki rukopis za koji se utvrdi da je plagijat biće odbijen, a svaki plagirani rad objavljen u časopisu biće povučen u skladu sa procedurama „Povlačenje već objavljenih radova“.

Prilog: Povlačenje već objavljenih radova

ONLINE FIRST

Svaki recenzirani, konačno revidirani i prihvaćeni rukopisi za objavljivanje biće prvo elektronski postavljen na stranici Online first. To znači da se elektronske verzije rukopisa za objavljivanje u časopisu postavljaju onlajn odmah nakon pozitivnih recenzija i njegovog prihvatanja za objavljivanje, ali pre objavljivanja časopisa i dodele broja stranica. Kada se rukopis objavi u časopisu, on će biti uklonjen sa ove stranice. Nakon onlajn objave rukopisa, ne mogu se izvršiti nikakve ispravke. Online first pruža mogućnost autorima da brže pristupe rukopisu, jer je skraćeno vreme između predaje rukopisa i objavljivanja u časopisu.


© Sva prava zadržana. Lekarska komora Srbije.

Skoči na vrh