Skip to main content
  • Trg Nikole Pašića br. 7, sprat IV, 11000 Beograd
  • info@smj.rs

logo bez bolda opt

Dr Milutinac: Od Palilule do Montevidea i nazad

Retko ko nije pogledao bar jednu epizodu TV serije „Montevideo, Bog te video“. Prominentno mesto među upečatljivim likovima svakako zauzima Milutin Ivković poznatji pod nadimkom
Milutinac. Manje je poznato da Milutinac nije bio samo desni bek i prvi koji je na ovim prostorima izveo „makazice“ već i lekar dermatolog.

Rođen je 3.3.1906. godine u Beogradu kao sin pukovnika Jovana Ivkovića i Mile, ćerke vojvode Radomira Putnika. Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu završava 1934. godine nakon čega otvara svoju ordinaciju u Knez Mihailovoj ulici broj 5.

Žustrog temperamenta i pravdoljubiv, Milutinac je bio prvi reprezentativac nacionalnog tima koji je bio isključen u 80. minutu utakmice Portugal-Jugoslavija na IX Olimpijskim igrama 1928. godine u Amsterdamu.

Sa suprugom Eli, ćerkom advokata Fridriha Popsa, imao je dve ćerke, Gordanu i Mirjanu. U Jugoslovenskoj vojsci je nosio čin rezervnog sanitetskog poručnika, a sa početkom Drugog svetskog rata se priključuje Narodnooslobodilačkom pokretu. Zbog ovoga se ime Milutina Ivkovića nalazilo na 66. stranici Gestapove poternice. Sedmog maja 1943. godine, SS podoficir Fišer pravi svojeručnu službenu belešku koja je glasila: Premda se dr Ivkoviću trenutno ne može dokazati komunistička delatnost, ipak ga predlažem za sledeću egzekuciju kao taoca. Za ovaj predlog svoju saglasnost je dao šef referata Gestapoa, Karl Ditges, i tako dr Milutinac biva uhapšen 24.5.1943. godine, a zatim odveden u logor na Banjici i streljan. Porodica je o njegovoj sudbini saznala godinu dana kasnije od nemačkog Crvenog krsta, a tačna lokacija groba ostaje nepoznanica.

Fudbalski savez Srbije 1951. godine postavlja spomen-ploču dr Milutincu na stadionu JNA. Bista pored stadiona Partizana, delo vajara Slavoljuba Vave Stankovića, postavljena 1970. godine, ukradena je 2012. godine da bi nakon inicijative „Vratimo spomenik Milutincu“ bila vraćena u maju 2013. godine.

Ime doktora Milutina Ivkovića Milutinca postalo je eponim za FK „Milutinac“ iz Zemuna, za ulicu pored stadiona Partizan, kao i za Palilulski Dom zdravlja u Knez Danilovoj 16 koji je osnovan 24. aprila 1953. godine.

Dr Jovana Jazić


© Sva prava zadržana. Lekarska komora Srbije.

Skoči na vrh